
- 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
- 300 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 70 ml ελαιόλαδο
- 150 ml λευκό κρασί
- 300 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1-2 κόκους μπαχάρι
- 750 ml νερό/ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. τοματοπολτό
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια φρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
Αφού πλύνουμε το χταπόδι το βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς υγρά και το
μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 25 περίπου λεπτά (το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του και θα μαγειρευτεί μέσα σε αυτά*). Αφού το χταπόδι μαλακώσει, το βγάζουμε και το κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το φρ. κρεμμύδι, το σκόρδο και τις ντομάτες. Μόλις το κρεμμύδι "διαφανίσει" σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτω τον ζωμό λαχανικών, τον τοματοπολτό, το ξύλο κανέλας, το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι. Αφού πάρει βράση αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την ζάχαρη. Μετά από περίπου 10-15 λεπτά προσθέτουμε το χταπόδι. Μόλις αρχίσει η σάλτσα να δένει (μετά από 5 λεπτά περίπου) προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και βράζουμε για 10-12 λεπτά ακόμη (πρέπει να σχηματιστεί μια δεμένη σάλτσα και να έχει βράσει το κοφτό μακαρονάκι). Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
*Αν προσθέσουμε νερό, τότε το χταπόδι θα σκληρύνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου