
- 38 γρ. μαγιά νωπή
- 80 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 250 γρ. βούτυρο
- 320 γρ. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 350 γρ. πλήρες φρέσκο γάλα
- λίγο λιωμένο βούτυρο
- διάλυμα αυγά για επάλειψη
Διαλύουμε την μαγιά σε ένα μπόλ, προσθέτουμε 40 γρ. ζάχαρη και το νερό.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπάζοντας με μεμβράνη για 5-10’ να αφρίσει η επιφάνεια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα άλλο μπόλ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο βούτυρο.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το μίγμα της μαγιάς, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (που είναι στην κατσαρόλα). Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10’ μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια/ τοιχώματα του κάδου του μίξερ.. Πρέπει να είναι απαλή και ελαστική.Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.Την χωρίζουμε σε 2 ή περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε.
Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και τα αλείφουμε. Αφήνουμε για ακόμα 10’ και αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπάζοντας με μεμβράνη για 5-10’ να αφρίσει η επιφάνεια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα άλλο μπόλ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο βούτυρο.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το μίγμα της μαγιάς, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (που είναι στην κατσαρόλα). Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10’ μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια/ τοιχώματα του κάδου του μίξερ.. Πρέπει να είναι απαλή και ελαστική.Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.Την χωρίζουμε σε 2 ή περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε.
Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και τα αλείφουμε. Αφήνουμε για ακόμα 10’ και αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου.
- Για να διατηρηθούν φρέσκα, αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου