Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Κουλουράκια πασχαλινά

Υλικά
  • 850 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 130 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 120 ml γάλα
  • 1 κουταλάκι κονιάκ
  • 40 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες σκόνη
  • 1 κουταλάκι αμμωνία
  • 1/2 κουταλάκι baking powder
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κρόκους αυγών 
Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να λιώσει καλά η
ζάχαρη.Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Σε ένα ποτήρι με τον χυμό του πορτοκαλιού προσθέτουμε την αμμωνία.
Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρώς και προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και 2-3 κουταλιές από το αλεύρι (ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός). Προσθέτουμε στο μείγμα του κάδου του μίξερ τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυλό με το γάλα.Χτυπάμε μέτρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Έπειτα αφου κοσκινίσουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ανακατεύουμε με το baking powder και το αλάτι και το προσθέτουμε σταδιακά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και έπειτα την αφήνουμε  να ‘ξεκουραστεί’ για μισή ώρα.
Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Χτυπάμε τους κρόκους με 1 κουταλιά της σούπας νερό, αλείφουμε τα κουλουράκια με πινέλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C  για 20′ λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου