
- 3 κιλά χοιρινό μπούτι ή σπάλα με το δέρμα του
- 2 πορτοκάλια σε φέτες
- 2 μανταρίνια
- 1 ξινόμηλο σε φέτες
- 240 ml νερό
- 6-7 κ.σ. βούτυρο λιωμένo
- Χυμός 2 πορτοκαλιών
- ½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
- 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί γλυκό
- 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί λευκό ξηρό
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 10 γαρίφαλα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Λίγο φρέσκο δενδρολίβανο
- Αλάτι - πιπέρι
Πλένουμε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύοντας καλά τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, τα κρασιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, τη μουστάρδα, το πιπέρι.Βάζουμε το χοιρινό στη μαρινάδα, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζουμε, ώστε να μαριναριστεί από όλες του τις πλευρές.Την επόμενη μέρα βγάζουμε το χοιρινό από το ψυγείο, το βάζουμε σε μεγάλο ταψί, το αλατίζουμε, χαράζουμε το δέρμα του σε ρόμβους, μπήγουμε τα γαρίφαλα σε διαφορετικά σημεία και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε το κρέας με τις φέτες του πορτοκαλιού,του μανταρινιού και του μήλου και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα κι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε 180ºC για περίπου 2½ με 3 ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζουμε και το περιβρέχουμε με το ζουμί του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το χοιρινό να ροδίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου