
- 90 γρ. αλέυρι
- 120 γρ. βούτυρο
- 650 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος ή μείγμα από γάλα και κρέμα γ.
- αλάτι,πιπέρι
- φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.Προσθέτουμε το αλέυρι και ανακατέυουμε με το αυγοδάρτη.Μόλις αρχίσει το
μέιγμα να γίνεται ένα "σώμα"(ρου) προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα( το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,κατά προτίμιση) και ανακατέυουμε συνεχώς(με τον αυγοδάρτη ή με μια ξύλινη κουτάλα).Μόλις αρχίσει να βράζει,χωρίς να σταματάμε να ανακατέυουμε(δεν θέλουμε να "πιάσει" στο πάτο της κατσαρόλας) προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.Αποσύρουμε απο την φωτιά όταν φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε.
*Η μπεσαμέλ έχει πολλές χρήσεις,οπότε ανάλογα την χρήση που θέλουμε,την χρησιμοποιούμε σφιχτή ή πιο αραιωμένη.Μπεσαμέλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε π.χ. τυροπιτάκια.Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να είναι σφιχτό το μείγμα μας,σε άλλη περίπτωση π.χ. στο παστίτσιο την θέλουμε πιο αραιή.
*Μερικοί χρησιμοποιούν και κρόκους αυγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου