
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 2 αυγά
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 1 τμχ βανίλια
- 250 γρ. νερό
- 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- Λίγο χυμό λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα
την ζάχαρη,το νερό,τον χυμό λεμονιού και το ξύλο κανέλας να
βράσουν.Χρειάζεται περίπου 15' από την στιγμή που θα αρχίσει να
βράζει.Το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα,σε μέτρια φωτιά, βάζουμε την ζάχαρη,το σιμιγδάλι,τα αυγά,την βανίλια,το γάλα και 50 γρ. βούτυρο και ανακατέυουμε μέχρι να δέσει η κρέμα,προσέχοντας να μην "πιάσει" η κρέμα(η διαδικασία αυτή χρειάζεται περίπου 25 λεπτά).Μόλις ετοιμαστεί η κρέμα,την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και αμέσως μετά την βάζουμε στο ψυγείο.
Σε μια κατσαρόλα,σε μέτρια φωτιά, βάζουμε την ζάχαρη,το σιμιγδάλι,τα αυγά,την βανίλια,το γάλα και 50 γρ. βούτυρο και ανακατέυουμε μέχρι να δέσει η κρέμα,προσέχοντας να μην "πιάσει" η κρέμα(η διαδικασία αυτή χρειάζεται περίπου 25 λεπτά).Μόλις ετοιμαστεί η κρέμα,την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και αμέσως μετά την βάζουμε στο ψυγείο.
Αφού λιώσουμε το υπόλοιπο βούτυρο,σε ένα βουτυρομένο ταψί, τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας.Το αλείφουμε με ένα πινέλο,λιώμένο βούτυρο και στην συνέχεια τοποθετούμε επάνω του ένα άλλο φύλλο κρούστας.Τοπόθετούμε όλα τα φύλλα με το ίδιο τρόπο(εναλλάξ φύλλο-βούτυρο,κάθετα και διαγώνια τοποθετημένα) κράτώντας ένα ακέραιο.Τοποθετούμε την γέμιση στο ταψί και με τις άκρες που περισσέυουν σκεπάζουμε την γέμιση και αμέσως μετά τοποθετούμε και το φύλλο που έχουμε κρατήσει ακέραιο,βουτυρώνοντας τα με το πινέλο.Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180 C για 30' περίπου.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο και όσο παραμένει ζεστό,περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο και όσο παραμένει ζεστό,περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου