Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ψωμί για burger

Υλικά


  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 55 γρ. γάλα
  • 190 γρ. νερό
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 580 γρ. αλέυρι
  • 10 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά (διαλυμένη σε 30 γρ. χλιαρό νερό)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο σουσάμι
Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε την ζάχαρη,το γάλα,το βούτυρο και το νερό και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία μέχρι να ομογενοποιηθούν τα

υλικά.Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.Αφού κρυώσει το μείγμα,προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και ανακατέυουμε καλά το μείγμα.Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλέυρι(550 γρ.),το αλάτι και την διαλυμένη μαγιά.Αμέσως μετά προσθέτουμε και το αρχικό μας μείγμα και ζυμώνουμε με τον γάτζο του μίξερ μέχρι το μείγμα να είναι ένα σώμα(Να μην κολλάει στις πλευρές του κάδου).
Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα μπόλ,το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 1 μισή ώρα περίπου.Επειδή η ζύμη θα φουσκώσει αρκετά την πατάμε με το χέρι μας και την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια.Αλευρώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τα κομμάτια σε μπάλες.Σε ένα ταψί απλώνουμε μια λαδόκολα και τοποθετούμε τις μπάλες ζύμης αφήνοντας κενό μεταξύ τους.Αφήνουμε να φουσκώσουν για 10-15 λεπτά.Με την βοήθεια ενός πινέλου,λαδώνουμε τα ζυμάρια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου στους 180 C.

*Προσέχουμε να μην είναι ζεστό το νερό που θα διαλύσουμε την μαγιά γιατί υπάρχει κίνδυνος να καεί.
*Αντί για ελαιόλαδο μπορουμε να χρησιμιποιήσουμε έναν χτυπημένο κρόκο αυγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου